La Creative Est s-au întâlnit antreprenori români și europeni, s-au schimbat idei, s-au pornit proiecte și drumuri noi, s-au mentorat și finanțat startup-uri cu potențial. Am făcut pași pentru readucerea unor spații industriale în circuitul de evenimente al Bucureștiului. Industria Bumbacului a găzduit Marketul antreprenorilor creativi, iar astăzi se dezvoltă aici o multitudine de proiecte ale antreprenorilor creativi, de la huburi, spații de evenimente la prima bibliotecă de materială din regiunea Europei de Sud-Est.
Primele două ediții Creative Est, organizate de asociația ORICUM, au avut parte de sprijinul unor parteneri importanți, care și-au arătat votul de încredere pentru industriile creative românești – Banca Transilvania, Ministerul Culturii, ARCUB și Primăria Capitalei, Reprezentanța Comisiei Europene în România, GEA Strategy & Consulting, Institutul Polonez, The Institute, NOD Makerspace și mulți alții. Le mulțumim și contăm în continuare pe sprijinul lor.
Câteva sute de antreprenori au participat la workshop-urile și conferințele din cadrul festivalului – în 2015 a avut loc la Creative Est prima întâlnire a makerilor din România iar în 2016 am pus la cale prima întâlnire națională a proprietarilor de food-truck-uri și antreprenorilor din industria street-food, pe tema politicilor din domeniu. De acum 3 ani, de la ediția 0 a festivalului, industriile și comunitățile creative s-au dezvoltat într-un ritm care ne bucură, la fel și nevoile antreprenorilor, susținerea lor politică și privată, educarea publicului. De aceea, urmează firesc un nou capitol în cronologia festivalului.
În 2017 echipa festivalului va lua o pauză, nu pentru a renunța la planurile de dezvoltare a industriilor creative, ci pentru a pregăti un concept de festival care să aducă un impact mai mare în regiunea est-europeană și care să coopteze mai multe resurse locale. Misiunea, atmosfera și oamenii Creative Est vor reveni în a doua jumătate a anului 2018 cu forțe concentrate. Până atunci, ne găsiți pe Facebook, la [email protected] și în complexul Industria Bumbacului, unde contribuim la punerea pe picioare a proiectului MATER – prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est. Mai multe detalii AICI.
]]>
Pe parcursul weeekendului, vizitatorii market-ului Brașovul Creativ vor putea descoperi și cumpăra produse originale fabricate în România de către antreprenori independenți ce pun în mișcare un ecosistem alternativ, generator de locuri de muncă și catalizator pentru turismul local. Printre cei ce vor expune sâmbătă și duminică la Coresi Mall și HOF Cafe se numără Bianca Georgescu, tânăr designer român de încălțăminte și accesorii cu experiență în atelierele din București și Milano;
BeclockWise, creator de ceasuri realizate manual în Brașov; Woodlike, produse de design interior din lemn; Roncea Sebastian – accesorii realizate manual combinând materiale diverse; Bohemiam Flow, atelierul care reinterpretează modele tradiționale transilvănene florale și le plasează într-un context contemporan;
Raicelai, produse de design cu plante integrate; QUIB, centru de design și dezvoltare de produse din Brașov; LABORAZON, primul makerspace din România; Mika, atelier de haine și bijuterii; Lilutesa, brand local de haine; Atinge Organic, magazine de cosmetice organice; Urs Lapin, grup de entuziaști ai naturii și ai meșteșugurilor; NERV, brand de haine cu atitudine urbană; Alexandra Dumitriu, designer vestimentar.
Market-ul Brașovul Creativ va găzdui și standuri ale designerilor din afara Brașovului – Nod Maker Shop, platformă online ce reunește produsele realizate de comunitatea makerilor din București; Dizainăr, magazin-concept de design românesc; Turific – croitorie urbană.
Vineri seara, de la 20.00, sărbătorim industriile creative la HOF Cafe, cu o sesiune muzicală Vinyl, Rum, Tapas and Wine iar sâmbăta se încheie cu un concert al artistei Helen, una dintre cele mai fresh prezențe de pe scena muzicală românească alături de Djii Rammon și Ufe. Programul complet poate fi consultat pe pagina evenimentului.
Brașovul Creativ este un proiect despre creativii locali din Brașov. Ne propunem să îi aducem în fața publicului local și să le facilităm interacțiunea cu alți creativi din țară. Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și realizat alături de Creative Est, festival regional al industriilor creative.
]]>Fosta fabrică de textile din complexul Industria Bumbacului a fost readusă la viață în cadrul Market-ului Creative Est – 50 de proiecte de artă, design, modă, tehnologie, gastronomie și dezvoltare urbană au transformat un spațiu industrial în destinație principală de descoperire a creativității locale. Evenimentul, menit să conecteze creatorii români cu publicul larg, a inclus o serie de instalații interactive ce au mixat muzica cu noile tehnologii, concerte și workshopuri de scratch Djing. Peste 3000 de bucureșteni au vizitat marketul industriilor creative peste weekend și au cumpărat produse originale realizate de designeri, susținând astfel afacerile la scară mică ce pot pune în mișcare un ecosistem economic alternativ.
Opt startup-uri din tehnologie, meșteșuguri și design au participat la sesiunea de pitching „Get in The Ring România”, organizată în cadrul celei de-a doua ediții Creative Est și susținută de Banca Transilvania cu premii în valoare totală de 5000 de Euro. Fabulous Baskets, Meșteshukar Boutique, Nod Makerspace, Printoteca, Stația de Joacă, Reflex, Alception și BioFarming Manager și-au pitch-uit ideea de business în fața unui juriu format din antreprenori români consacrați și specialiști din domeniul bancar. Premiul cel mare, în valoare de 3000 de Euro, plus un loc în finala „Get in The Ring” din Singapore a revenit startup-ului ReFlex, un soft medical inovator menit să revoluționeze relația medic-pacient.
Conferința centrală a festivalului, A City Shaped by Creative Industries, a constat într-un maraton de 9 studii de caz despre cum industriile creative pot avea un impact major în ecosistemul urban. Cum se pot transforma spațiile periferice ale orașului în clustere de industrii creative generatoare de locuri de muncă? Cum pot avea antreprenorii creativi o voce comună în fața autorităților locale și naționale? Au fost doar câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul evenimentului. Printre speakerii care au adus la viață povești din spații geografice diferite s-au numărat Boris Meggiorin (Franța), Roman Tugashev (Ucraina), Anja Arandjelovic (Serbia), Edgar Kaare (Estonia), Egbert Ruhl (Germania), Constantin Goagea (România).
Acordând o atenție deosebită gastronomiei artizanale, o industrie care s-a dezvoltat înfloritor în ultimii ani în România, Creative Est a găzduit prima dezbatere despre domeniului cafelei de specialitate, aducând proprietarii celor mai populare coffee-shopuri și prăjitorii de cafea din București față în față cu publicul larg. O primă întâlnire a food truck-urilor din București a pus pe hârtie agenda comună de nevoi și cerințe ce ar putea fi înaintate autorităților în vederea dezvoltării armonioase a acestui sector.
Creative Est a alăturat studenții și antreprenorii din industriile creative românești cu specialiști europeni, oameni din banking, autorități locale, reprezentanți ai investitorilor internaționali și publicul larg, cu scopul de a crește nivelul de profesionalizare al designerilor, artiștilor și artizanilor români dar și cu dorința de a populariza cât mai mult produsele acestora. Misiunea Creative Est continuă cu următoarele ediții.
În weekendul 22-23 octombrie, market-ul Creative Est va ajunge și în orașul Brașov, găzduind standuri de modă și design. Brașovenii sunt invitați sâmbătă, la Coresi Mall și duminică, la HOF Cafe, pentru a explora și cumpăra produse de la Dizainăr, Nerv, Mika design, Be Clock Wise, Turific, Nod Markerspace și nu numai. Programul complet este disponibil pe site-ul festivalului Brașovul Creativ.
]]>
LABIRINT SONOR – creat de Laborazon Maker Space
cu sprijinul TELEKOM
Concept: Alina Floroi, Programare: Ciprian Branea. Labirintul are pereți din sunete. Un utilizator experimentează pereții invizibili prin mișcare, încercând să se deplaseze pe niște coridoare pe care trebuie să și le imagineze. Nu este nici măcar necesar să țină ochii închiși. Pe măsură ce pipăie pereții, utilizatorul generează sunete și își dă seama unde e perete și unde e culoar. Astfel creează o coregrafie și în același timp o muzică. De fiecare dată când atinge un perete, se aude un sunet, care are o coloratură diferită în funcție de distanța față de marginile exterioare. Nu există un scop anume ca la jocuri, ci doar experiența în sine de a descoperi modelul labirintului.
cu sprijinul TELEKOM
Programat de: Sergiu Neagu
Laborazon a pus la cale o modalitate didactică de a învăţa despre conductivitatea electrică şi despre programare. Prin instalaţia Veggies, vezi că legumele creează împreună cu utilizatorul un circuit electric care se închide când se atinge o legumă. Fiecare legumă (input) este programată să scoată un sunet (output). Instalaţie bazată pe placa Makey Makey, cu firele la vedere.
cu sprijinul TELEKOM
thedj.ro propune un pic de școală în industria entertainmentului și vieții de noapte. Cu un istoric de peste trei ani cu Artskulîn coachingul de DJs, DJ Undoo face două zile de free workshop în intervalul 16-20, sâmbătă și duminică, la Creative Est. Dacă vrei să lucrezi mai îndeaproape cu profesorul de Scratch într-una din cele două zile, scrie-ne un mail pe paginathedj.ro. 10 locuri/sesiune
]]>Un spațiu interior de 800 de metri pătrați și un spațiu exterior de aceeași dimensiune au fost regândite pentru a deveni, sâmbătă și duminică, terenul de joacă preferat al ideilor curajoase puse în practică de antreprenorii români. Intrarea la market este liberă iar vizitatorii vor putea achiziționa obiecte originale create de artizanii și artiștii prezenți la Industria Bumbacului.
Hala Industria Bumbacului e situată pe Splaiul Unirii nr 160, același complex care găzduiește și Nod Makerspace și Gastrobar. Poți ajunge ușor cu metroul pânâ la stația Timpuri Noi, cu RATB 133 sau cu mașina (nu se poate parca în curtea complexului însă există locuri de parcare pe Splaiul Unirii). Accesul în Hala Industria Bumbacului se face direct din Splaiul Unirii.
Sâmbătă, 15 octombrie și duminică, 16 octombrie, de la 10.00 la 20.00.
Hala de la Industria Bumbacului, folosită până acum câteva luni la spațiu de depozitare, a fost reamenajată pentru a găzdui market-ul regional al industriilor creative.
Dizainăr, LOOT sau Rod Cărturești vor aduce la un loc concepte inedite de prezentare a designerilor de produs ori designerilor de interior din România. Printre creatorii de modă prezenți la market se numără Christine on The Clouds, IUTTA sau branduri ca Bumbag, Turific, Haine cu spirit, Madam Mitza, KRACK – URBAN CLOTHING, T-shirt Van, Nerv, Serebe, Grafemeride. Creatorii de bijuterii Contemporia, Minionette, Utopic, Differenzial Krafts vor fi prezenți la market alături de artizani ca Mesteshukar Boutiq – specialiști în meșteșuguri tradiționale, Cresc, Lavand’elle, Teraria – ateliere de design ce pun în valoare plantele sau UNICAT – comerciant de artă românească.
Lista completă a expozanților de la market este disponibilă aici.
O serie de instalații interactive care mixează noile tehnologii cu muzica și arta vor fi expuse la Market-ul Creative Est pentru a pune în mișcare imaginația și ingeniozitatea curioșilor.
VIJOR – creat de Laborazon Maker Space
Programare/concept: Sergiu Neagu, producţie/concept: Alina Floroi, sculptură: Silvestru Munteanu. Vijorul este o instalație interactivă care îți permite să desenezi pe o proiecție simetrii colorate prin atingerea unor butoane din rulmenți. Fiecare utilizator devine parte dintr-un circuit electric care are curenți foarte slabi și se conectează la un Makey Makey, legat de un app de vizualizare. Programare și partea electrică este făcută de Sergiu Neagu, consola de comandă este realizată de sculptorul Silvestru Munteanu (Alexander Silvermountain), iar producția de Alina Floroi.
LABIRINT SONOR – creat de Laborazon Maker Space
cu sprijinul TELEKOM
Concept: Alina Floroi, Programare: Ciprian Branea. Labirintul are pereți din sunete. Un utilizator experimentează pereții invizibili prin mișcare, încercând să se deplaseze pe niște coridoare pe care trebuie să și le imagineze. Nu este nici măcar necesar să țină ochii închiși. Pe măsură ce pipăie pereții, utilizatorul generează sunete și își dă seama unde e perete și unde e culoar. Astfel creează o coregrafie și în același timp o muzică. De fiecare dată când atinge un perete, se aude un sunet, care are o coloratură diferită în funcție de distanța față de marginile exterioare. Nu există un scop anume ca la jocuri, ci doar experiența în sine de a descoperi modelul labirintului.
cu sprijinul TELEKOM
Programat de: Sergiu Neagu
Laborazon a pus la cale o modalitate didactică de a învăţa despre conductivitatea electrică şi despre programare. Prin instalaţia Veggies, vezi că legumele creează împreună cu utilizatorul un circuit electric care se închide când se atinge o legumă. Fiecare legumă (input) este programată să scoată un sunet (output). Instalaţie bazată pe placa Makey Makey, cu firele la vedere.
cu sprijinul TELEKOM
thedj.ro propune un pic de școală în industria entertainmentului și vieții de noapte. Cu un istoric de peste trei ani cu Artskul în coachingul de DJs, DJ Undoo face două zile de free workshop în intervalul 16-20, sâmbătă și duminică, la Creative Est. Dacă vrei să lucrezi mai îndeaproape cu profesorul de Scratch într-una din cele două zile, scrie-ne un mail pe pagina thedj.ro. 10 locuri/sesiune
9 bucătării urbane locale, cunoscute pentru pasiunea investită în gastronomie artizanală. Burger Van, Voyageur Van, Furgoneta, Sara Green, Bon Aparte, Moritz Eis, Wild Forrest, M60 Café și Hot Gipsy vor găti LIVE pe toată perioada weekendului.
La final de festival, creativii se reunesc la Gastrobar pentru o seara de muzică și socializare, în parteneriat cu Anim’est.
De la ora 19:00, @DESCHIS Gastrobar, Intrare liberă.
Ziua de duminică a market-ului Creative Est este dedicată familiilor și aduce la un loc o sumedenie de ateliere creative pentru cei mici și cei mari: ateliere de caligrafie, imprimare 3d, experimente științifice, meșteșuguri tradiționale, educație muzicală. Programul complet Family Day este disponibil AICI.
]]>Program: 10:00 – 20:00
Hala Industria Bumbacului (Splaiul Unirii, nr 160)
Intrare liberă
Creativitatea se stârnește prin poftă de joacă și stimularea permanentă a curiozității. Duminică, la Family Day, cei mici și cei mari sunt invități la o zi întreagă de ateliere și workshopuri care pun în mișcare imaginația: caligrafie, imprimare 3D, origami sau meșteșuguri tradiționale.
Program. 13:00 – 14:00, 14:30 – 15:30, 16:00 – 17:00.
Preț: 30 lei/ atelier
Despre Motanov: Am absolvit Academia pentru Feline Supradotate, unde am făcut studii de bulversare, imaginație și comunicare cu oamenii. În ianuarie 2014, am așezat școala mea în realitate, sub forma Academiei Motanov. Acolo, oamenii mici își pot antrena imaginația în ateliere amuzante, unde explorează tot felul de forme în care își pot exprima talentul.
Despre ateliere: Atelierul de caligrafie își propune să îi atragă pe copii spre scrisul frumos. Facem asta apelând la instrumente și materiale cât mai diverse, cu care juniorii să experimenteze și să se coloreze pe degete! Efectul acestor activități creative și jucăușe va fi că vor scrie cu mai multă atenție și grijă, deci mai frumos și mai citeț. Vrem ca literele și instrumentele de scris să-i fascineze, să facă din scris o artă!
Program. Imprimanta 3D: 11:00 – 12:00, 13:00 – 14:00, 15:00 – 16:00; Pixel Hobby: 12:00 – 13:00, 14:00 -15:00, 15:00 -16:00.
Preț: Imprimanta 3D: 40 lei/ atelier (include lucrarea ce poate fi luată acasă). Pixel Hobby: 35 lei/atelier.
Despre FABRILABO: Precum o caracatiță, FABRILABO este un atelier compact și ingenios cu hobby-uri pentru întreaga familie. Într-un spațiu agreabil din zona Domeni, gătitul se întâlnește cu imprimarea 3D, scrierea creativă se intesectează cu bricolajul, actoria se îmbină cu pictura, mărgelitul cu recilarea creativă. Copiii de toate vârstele și familiile lor își împart și construiesc ideile, regândindu-și timpul liber.
Despre ateliere
Imprimanata 3D: Învățăm împreună să pătrundem tainele 3D print-ului, o tehnologie destinată celor care vor să-și exprime creativitatea, să realizeze cu ușurință obiecte din propria imaginație, de la simple jucării, obiecte decorative sau accesorii utile până la proiecte complexe. Pe durata atelierului paticipanții vor învăța să folosească calculatorul pentru materializarea propriilor idei, descoperind aplicații simple de modelare 3D, pregătire (slicing) și printare.
Pixel Hobby: La atelierul Pixel Hobby ne vom cultiva creativitatea, atenția și concentrarea pentru a realiza mici opere de artă. Copiii vor fixa pixeli colorați și vor crea propriile obiecte decorative, cu care vor pleca fericiți de la atelier și se vom mândri acasă și la școală. Atelierul Pixel este indicat copiilor peste 5 ani si durează o oră.
Program: 10:30 – 11:00 – activitate practică – Construim Planeta Pământ
11:00 – 11:30 – experiment creativ – Cum erupe un vulcan?
11:30 – 12:00 – activitate practică – Insula pierdută
12:00 – 12:30 – activitate practică – Puzzle Harta Lumii
12:30 – 13:00 – experiment creativ – (De)poluarea oceanelor
13:00 – 13:30 – activitate practică – Reciclarea pentru fiecare
13:30 – 14:00 – activitate practică – Creștem iarba creativ
Preț: 30 lei/atelier
Despre KidSmart: KidSmart Friendly Education Center este primul proiect de educație prietenoasă pentru copiii din România, în care urmărim să aducem copiilor mai mult decât o școală, un loc prietenos învață și cresc oameni mari, creativi.
Despre ateliere: Ateliere practice și experimente creative pentru copiii de la 2 la 10 ani. Tema Kidsmart este Exploring Earth Family, o serie de activități și experimente în care copiii vor descoperi fenomenele naturii și fascinanta Terra.
Program: din jumătate în jumătate de oră, pe tot parcursul zilei de duminică
Preț: atelierul de hârtie manuală – 10 lei/copil; atelierul de păpuși din papură 10 lei/copil;
atelierul de țesut la război: 10 lei/10 minute.
Despre “Moara de hârtie”: Moara de hârtie și Satul meșteșugurilor își propun să recreeze atmosfera atelierelor meșteșugărești de odinioară, să dăruiască o stare de bine, să-i inspire și să-i convingă pe vizitatori că meșteșugurile sunt vii şi valoroase în secolul XXI.
Despre ateliere:
Atelierul de hârtie manuala – copiii vor afla despre istoria hârtiei și vor face chiar ei o foaie de hârtie manuală din hârtie reciclabilă, pe care o vor lua cu ei.
Atelierul de tesut la razboi – copiii sunt invitați să țeasă preșuri, reciclând haine vechi, ba chiar să aducă și ei hainele din fibre naturale ce le prisosesc pentru a fi prelucrate.
Atelierul de păpuși din papură – copiii se vor împrieteni cu papura, plantă ce creşte în Delta Neajlovului din Comana şi vor face o păpuşică din papură, un Păpurel sau o Păpurică.
Program: 11:00 -11:50, 14:00 – 14:50, 16:00 – 16:50, 18:00 – 18:50
Preț: 40 lei/atelier
Descriere Dăruiesc.ro: Misiunea Dăruiesc.ro este să antreneze super-puterile interioare ale inteligenței emoționale, totul prin timp de calitate petrecut în familie.
Despre ateliere: Colțul de știință și auto-cunoaștere este o colecție de experimente științifice cu elemente de spectacol, care ajută copiii și părinții să învețe despre emoții, purtări, empatie sau interes social, super-puterile interioare ale inteligenței emotionale și puterea magică a încurajării.
Descriere Asociația Studenților Arhitecți și Urbaniști Ion Mincu: Asociatia studenților de la Mincu este o organizatie non-guvernamentala, non-profit si apolitica, Infiintata de catre un grup de studenti din Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”. Scopul Asociatiei studentilor de la Mincu este de a reprezenta interesele comune ale studentilor din UAUIM si de a stimula participarea acestora la viata culturala, sociala si economica si la imbunatatirea actului educational.
Program: 12:00 – 14:00 Origami; 14:00 – 18:00 Modelaj în lut: 14:00 – 18:00; Împletiuri, desen: toată ziua; Pictură pe lemn – toată ziua
Preț: pe bază de donație
Descriere ateliere: studenții Facultăți de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu îi inițiază pe cei mici și pe cei mari în arta origami, modelaj în lut, desen sau pictură pe lemn.
Program: 11.00 – 12.00
Preț: 20 lei/copil
Despre ateliere: Muzica inseamnă joc, ritm, cântec, sunete si mai mult decat toate acestea la un loc: bucuria de a comunica cu ceilalti intr-un limbaj ce se adreseaza direct sufletului. Lucian Nicolae – autorul rubricii “Sonofabula” din FABULAFIA – ii invita pe copii sa traiasca aceasta bucurie prin intermediul unor jocuri si cantece atractive.
]]>Program: 12:30 – 14.30
Arcub Gabroveni, Sala Arcelor
Intrare liberă în baza înscrierii de AICI.
TrainerI: Raluca Zega – Bucureștiul Întreprinzător, Alex Moise & Dragoș Ungureanu – Banca Transilvania.
O discuție relaxată și informală despre pașii și așteptările unui business creativ, relația om-bancă, pragmatismul în afaceri și strategii de inovare. Workshop-ul va scoate în evidență latura umană a banking-ului. Trainerii sunt Alex Moise, Dragoș Ungureanu și Raluca Zega, de la Banca Transilvania și Bucureștiul Întreprinzător, cu experință solidă în domeniul bancar și o înțelegere clară a industriilor creative. Un workshop util pentru cei care caută investitori sau soluții inovatoare de finanțare pentru produse de artă, design, tehnologie, arhitectură, modă sau gastronomie.
]]>
Program: 17:30 – 19:30
Arcub Hanul Gabroveni, Sala Arcelor
Bilet: 25 lei. Cumpără AICI. sau la faţa locului
Trainer: Roman Tugashev (Ucraina), antreprenor în industria gastronomică, fondator al proiectului Ulichnaya Eda, care aduce la un loc oamenii pasionați de street food printr-o serie de evenimente pe străzile din Kiev
Misiunea festivalului Ulichnaya Eda este de a populariza conceptul de street food printr-o perspectivă diferită a conceptului de mâncare pe străzile orașului, aducând o nouă formă de recreere în Ucraina. Proiectul fondat de Roman Tugashev include: Street Food Festival, Urban Holiday of Food, Kyiv Coffee Festival, White Nights. Un workshop în care Roman va împărtăși din experiența cu evenimente și business-uri de street food dar și din cunoștințele despre piețele gastronomice est-europene.
Where: Arcub Hanul Gabroveni, Arcelor room
Time: 17:30 – 19:30
Ticket price: 25 lei. Get yours HERE
Trainer: Roman Tugashev (Ukraine), gastronomic industry entrepreneur, founder of Ulichnaya Eda project, which brings together people passionate about street food through a series of events on the streets of Kiev
Ulichnaya Eda festival’s mission is to popularize the concept of street food through a different perspective of food on the streets, bringing a new form of recreation in Ukraine. The project founded by Roman Tugashev includes: Street Food Festival, Urban Holiday of Food, Kyiv Coffee Festival, White Nights. A workshop during which Roman will share his experience with street food events and businesses but also his gastronomic knowledge about Eastern European markets.
]]>Arcub Hanul Gabroveni, Sala Arcelor
Program: 10:00 – 18:00
Cumpără bilete AICI. sau la faţa locului
Cea de-a doua ediție a festivalului Creative Est începe cu `Desiging the Future’, conferința de o zi despre rolul pe care designul în ocupă în prezent în educație, în business și politici la nivel local și european. `Desiging the Future’ este organizată de Romanian Design Council.
Te invităm să descoperi și să înveți mai multe despre provocările și viitorul în Design Education, să discutăm despre rolul pe care conceptul de Design Thinking îl are în startupuri și în organizații și, mai mult, să îi cunoști pe unii dintre cei mai de succes designeri, antreprenori și reprezentanți ai mediului academic din România și din străinătate. Printre invitații speciali care vor împărtăși din experiențele lor se numără Jeremy di Paolo, Dan Nechita – IT Gov, Beniamin Pop – Panemar, Salad Box, și mulți alții.
Arcub Hanul Gabroveni, Sala Arcelor
Program: 15:00 – 17:00
Bilet: 25 lei. Cumpără AICI. sau la faţa locului
Traineri: George Pruteanu și George Stefan, consilieri InvestRomania
Invest România este agenția guvernamentală dedicată acordării de sprijin și consiliere investitorilor străini din România. Scopul Invest România este de a crește investițiile internaționale în sectoare autohtone precum – IT & Business, Industria Auto și aerospațială, agricultură, economie și industrii creative.
Workshopul din cadrul Creative Est va prezenta, în premieră, o analiză referitor la nivelul investițiilor intrenaționale în industriile creative românești dar și detalii referitor la exportul de produse creative din România pe piețe internaționale. Vor fi prezentate studii de caz cu cele mai bune practici și dezbătute toate aspectele necesare pentru a avea un produs creative gata de export. Un workshop rcomandat celor interesați de piețe internaționale.
Arcub, Hanul Gabroveni, Sala Arcelor
Intrare liberă. Înscrie-te AICI.
Program: 17.30 – 19.30
Participanți: Origo, M60 Cafe, Boiler Coffee Shop, Steam Coffee Shop, BloomCoffee Shop
Fondatorii celor mai populare coffee-shopuri din București se întâlnesc marți pentru a împărtăși din experiența dezvoltării unui business în industria cafelei. Întâlnirea e structurată sub forma unui cupping session prin care vei învăța mult mai multe despre lumea cafelei într-un mod senzorial.
În parteneriat cu The Institute România și programul DIPLOMA
Program: 11:00 – 12:00
Sediul UNArte – Facultatea de Design Grafic – Amfiteatru – Str Grivița nr.28
Acces gratuit în limita locurilor disponibile
Studenții de la Design Grafic vor putea afla de la profesioniști și seniori ai domeniului cum trebuie să îți pregătești un portofoliu, ce ar trebui să conțină acesta și de ce trebuie să țină cont pentru a fi bine pregătiți pentru sesiunea de Portfolio Reviews, planificată în cadrul DIPLOMA 2016, pentru data de 23 Octombrie. DIPLOMA este evenimentul dedicat absolvenților de facultăți creativ-vocaționale, inițiat de The Institute.
Program: 15:00 – 17:00
Arcub Hanul Gabroveni, Sala Arcelor
Bilet: 25 lei. Cumpără AICI. sau la faţa locului
Trainer: Paul Ghiță, fondator Mellow Drinks România, cu o experiență de 10 ani în consultanță și corporate finance
Timp de două ore Paul își va folosi expertiza din zona de business modelling, strategie, operațiuni și management financiar pentru a prezenta cu exemple concrete decizii pe care un antreprenor trebuie să le ia pentru a dezvolta un business sustenabil, care să poată să se dezvolte și scaleze. Cunoscând îndeaproape zona industriilor creative, Paul va prezenta cadrul cel mai potrivit de a construi și implementa un business plan adaptat domeniul.
Mellow Drinks este compania care produce și distribuie sucuri naturale, obținute din fructe presate la rece, care se pot găsi doar în lanțul HORECA din România.
Program: 17:30 – 19:30
Arcub Hanul Gabroveni, Sala Arcelor
Bilet: 25 lei. Cumpără AICI. sau la faţa locului
Traineri: Cip Făcăeru – Augmented Space Agency, George Crețu – CGArtefact, Călin Costin – 3DSelfie.ro, Alexandru Dohotaru – RVR 360
Trăim într-o lume deja bine conectată ce împletește lumea fizica și cea digitală într-o singură țesătură.
Domeniul digital VR [Realitatea Virtuală] creează experiențe imersive transpunându-ne în noi dimensiuni spațiale. Digitalul devine din ce în ce mai mobil și are capacitatea de a se proiecta în lumea fizică, prin intermediul realității mixte oferite de AR [Realitate Augmentată], care mediază legătura dintre spațiul fizic și cel virtual prin angajarea propriei noastre percepții senzoriale pentru a vizualiza și percepe date digitale.
În același timp, putem vedea noi tehnologii emergente, care ne permit să capturăm lumea complexă din jurul nostru prin intermediul scanării 3D sau capturii video 360, ambele furnizând conținut digital, ideal pentru următorul val digital new media. Realitatea Augmentată, Realitatea Virtuală, 360 VR și tehnicile de Scanare 3D ne pot oferi posibilitatea de a crea conținut și interacțiuni nemaivăzute până acum, și o gamă de soluții aplicabile în diferite industrii și contexte.
Workshopul va prezenta rolul acestor tehnologii și al noilor ramuri emergente ale industriei creative digitale și totodată generatoare de noi soluții aplicabile în diverse industrii și contexte. Discuția va gravita în jurul multiplelor soluții de comunicare vizuală a ce utilizează tehnologiile menționate și dezvoltate de startup-uri autohtone:
Cip Făcăeru – Augmented Space Agency – exploratori ai frontierelor digitale, augmentând simțurile umane cu ajutorul celor mai noi tehnologii mobile, depăsind astfel barierele dintre spațiul fizic și cel digital.
George Crețu – CGArtefact crede în transparența procesului de vânzare/sales și experimentează cu sisteme avansate pentru a ajuta clienții să înțeleagă și să aibă mai multă încredere în ceea ce cumpără.
Călin Costin – 3DSelfie.ro – este o companie de tip start-up innovator înființată în București, având debutul pe piața locală în 2015 cu activități în domeniul scanării și printarii 3D cu scopul realizării de mini-figurine personalizate.
Alexandru Dohotaru – RVR 360 – un start-up specializat în productia de content video 360 combinăm tehnologie de ultimă generație, cu abordări noi și inovatoare pentru a crea content 360 și experiențe captivante
În parteneriat cu The Institute România și programul DIPLOMA
Program: 11:00 – 12:00
Sediul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” Str. Academiei nr 18-20
Acces gratuit în limita locurilor disponibile
Studenții de la Arhitectură vor putea afla de la profesioniști și seniori ai domeniului cum trebuie să îți pregătești un portofoliu, ce ar trebui să conțină acesta și de ce trebuie să țină cont pentru a fi bine pregătiți pentru sesiunea de Portfolio Reviews, planificată în cadrul DIPLOMA 2016, pentru data de 23 Octombrie. DIPLOMA este evenimentul dedicat absolvenților de facultăți creativ-vocaționale, inițiat de The Institute.
Program: 12:30 – 14.30
Arcub Gabroveni, Sala Arcelor
Intrare liberă
Trainer: Raluca Zega, Alex Moise & Dragoș Ungureanu – Banca Transilvania.
O discuție relaxată și informală despre pașii și așteptările unui business creativ, relația om-bancă, pragmatismul în afaceri și strategii de inovare. Workshop-ul va scoate în evidență latura umană a banking-ului. Trainerii sunt Alex Moise și Dragoș Ungureanu, de la Banca Transilvania, cu experință solidă în domeniul bancar și o înțelegere clară a industriilor creative. Un workshop util pentru cei care caută investitori sau soluții inovatoare de finanțare pentru produse de artă, design, tehnologie, arhitectură, modă sau gastronomie.
Organizat de Institutul de Politici Publice împreună cu Primăria Sectorului 3
Program: 14.00 – 16.00
Incinta allive (adresa: Platforma FAUR, Poarta 1)
Acces gratuit
Instititul pentru Politici Publice, împreună cu partenerii de la Primăria Sectorului 3 vor deschide Hala Laminor pentru toți cei interesați de povestea halei, în trecut una dintre cele mai mari uzine de țevi din Europa, astăzi un monument aflat în ruină. Pentru câteva ore, împreună cu reprezentanți ai autorității locale, ai administrației centrale, specialiști din societatea civilă și reprezentanți ai industriilor creative și culturale, vom discuta despre trecutul, prezentul și viitorul Halei, perspectivele de transformare a acestui loc – reper pentru Sectorul 3 dar și pentru Capitală, respectiv vom afla ce își doresc locuitorii din zonă să se întâmple la Uzinele 23 august (așa cum este mai cunoscut acest obiectiv bucureștenilor. La final, cei mai curajoși vor fi invitați într-un tur ghidat prin Hală, pentru a avea imaginea vie a potențialului uriaș pe care acest fost colos industrial îl poate avea pentru comunitatea bucureșteană și nu numai!
Evenimentul face parte din proiectul Orașul user-friendly: implicare civică pentru revitalizarea fostelor spații urbane industriale, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Program: 15:00 – 17:00
Arcub Hanul Gabroveni, Sala Arcelor
Bilet: 25 lei. Cumpără AICI. sau la faţa locului
Trainer: Edgar Kaare, CEO al companiei de urbanism și arhitectură Tajuruum din Tartu, Estonia
Un workshop despre cum să gestionezi un business de succes în domeniul urbanismului sau arhitecturii. Pornind de la experiența companiei Tajuruum, unul dintre cele mai cunoscute business-uri de urbanism și arhitectură din Tartu – Estonia, Edgar va împărtăși din experiența sa studenților interesați să-și deschidă un astfel de birou sau celor care vor să schimbe dinamica actualului business.
Program: 17:30 – 19:30
Arcub Hanul Gabroveni, Sala Arcelor
Bilet: 25 lei. Cumpără AICI. sau la faţa locului
Trainer: Roman Tugashev (Ucraina), antreprenor în industria gastronomică, fondator al proiectului Ulichnaya Eda, care aduce la un loc oamenii pasionați de street food printr-o serie de evenimente pe străzile din Kiev
Misiunea festivalului Ulichnaya Eda este de a populariza conceptul de street food printr-o perspectivă diferită a conceptului de mâncare pe străzile orașului, aducând o nouă formă de recreere în Ucraina. Proiectul fondat de Roman Tugashev include: Street Food Festival, Urban Holiday of Food, Kyiv Coffee Festival, White Nights. Un workshop în care Roman va împărtăși din experiența cu evenimente și business-uri de street food dar și din cunoștințele despre piețele gastronomice est-europene.
Eveniment pe bază de invitație – aducem laolaltă food truck-urile din București cu misiunea de a crea o agendă comună prin care să mapăm nevoile furnizorilor de street food și interacțiunea acestora cu sectorul public și privat.
Program: 10:00 – 18:00 (Include prânz și cocktail)
Arcub Hanul Gabroveni, Sala Arcelor
Bilete: 30 euro. Cumpără AICI. sau la faţa locului
Speakeri: Boris Meggiorin (Franța), Roman Tugashev (Ucraina), Alina Floroi (România), Anja Arandjelovic (Serbia), Anda Ionescu & Oana Furdea (România), Edgar Kaare (Estonia), Constantin Goagea (România), Egbert Ruhl (Germania), Tamina Lolev (România).
A City Shaped by Creative Industries este conferința centrală a festivalului Creative Est, un eveniment special care aduce în același loc nouă speakeri locali și internaționali din spații culturale diverse, ce au contribuit la schimbarea orașelor prin proiecte interdisciplinare de artă, design, arhitectură, tehnologie sau gastronomie. Participanții vor face un tur de forțe prin opt orașe europene care au dezvoltat businessuri creative cu o contribuție importantă la economia locală sau clustere de meșteșugari, artizani, designeri sau ingineri. Experți din Nantes, Belgrad, Kiev, Tartu, București, Arad, Brașov și Hamburg vor inspira publicul prin propriile experiențe. Detalii.
Program: 10:00 – 20:00
Hala Industria Bumbacului (Splaiul Unirii, nr 160)
Interior: Artă, Design, Tehnologie, Fashion
Exterior: Food Market & Farmers Market
Intrare liberă
50 de standuri cu cele mai inovatoare proiecte de design, artă, tehnologie, gastronomie, modă și dezvoltare urbană. Creative Est Market transformă o fostă hală de textile în spațiu de descoperire a creativității locale. Publicul va avea ocazia să descopere și să achiziționeze produse originale realizate de designeri și artizani români. Pe lângă standurile expozanților, Creative Est Market va găzduit ateliere și instalații interactive (țesătorie, bike cinema, Veggie Sound), Food market cu bucătării urbane și Farmers Market cu legume și fructe de la producători locali.
De la ora 19:00
DESCHIS Gastrobar
Intrare liberă
Program: 10:00 – 20:00
Hala Industria Bumbacului (Splaiul Unirii, nr 160)
Interior: Artă, Design, Tehnologie, Fashion
Exterior: Food Market & Farmers Market
Intrare liberă
Zi dedicată familiilor, cu workshopuri și activități care stârnesc creativitatea celor mici și celor mari.
Partener principal al creativității românești: Banca Transilvania
Festival are loc sub patronajul: Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Investesc încredere: Ministerul Culturii, ARCUB și Primăria Municipiului București
Împărtășesc viziunea: Nod makerspace, Diploma, GEA Strategy & Consulting, Suedia Creativă, Romanian Design Council, Get in the Ring Romania, Wolfhouse Productions, DESCHIS Gastrobar, Institutul Polonez,Monograf, M60.
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: UTV, Wall-Street, start-up.ro, Zeppelin, Iqads, Art7
]]>Program: 17:30 – 19:30
Arcub Hanul Gabroveni, Sala Arcelor
Bilet: 25 lei. Cumpără AICI. sau la faţa locului
Traineri: Cip Făcăeru – Augmented Space Agency, George Crețu – CGArtefact, Călin Costin – 3DSelfie.ro, Alexandru Dohotaru – RVR 360
Trăim într-o lume deja bine conectată ce împletește lumea fizica și cea digitală într-o singură țesătură.
Domeniul digital VR [Realitatea Virtuală] creează experiențe imersive transpunându-ne în noi dimensiuni spațiale. Digitalul devine din ce în ce mai mobil și are capacitatea de a se proiecta în lumea fizică, prin intermediul realității mixte oferite de AR [Realitate Augmentată], care mediază legătura dintre spațiul fizic și cel virtual prin angajarea propriei noastre percepții senzoriale pentru a vizualiza și percepe date digitale.
În același timp, putem vedea noi tehnologii emergente, care ne permit să capturăm lumea complexă din jurul nostru prin intermediul scanării 3D sau capturii video 360, ambele furnizând conținut digital, ideal pentru următorul val digital new media. Realitatea Augmentată, Realitatea Virtuală, 360 VR și tehnicile de Scanare 3D ne pot oferi posibilitatea de a crea conținut și interacțiuni nemaivăzute până acum, și o gamă de soluții aplicabile în diferite industrii și contexte.
Workshopul va prezenta rolul acestor tehnologii și al noilor ramuri emergente ale industriei creative digitale și totodată generatoare de noi soluții aplicabile în diverse industrii și contexte. Discuția va gravita în jurul multiplelor soluții de comunicare vizuală ce utilizează tehnologiile menționate și dezvoltate de startup-uri autohtone.
Cip Făcăeru – Augmented Space Agency – exploratori ai frontierelor digitale, augmentând simțurile umane cu ajutorul celor mai noi tehnologii mobile, depăsind astfel barierele dintre spațiul fizic și cel digital.
George Crețu – CGArtefact crede în transparența procesului de vânzare/sales și experimentează cu sisteme avansate pentru a ajuta clienții să înțeleagă și să aibă mai multă încredere în ceea ce cumpără.
Călin Costin – 3DSelfie.ro – este o companie de tip start-up inovator înființată în București, având debutul pe piața locală în 2015 cu activități în domeniul scanării și printarii 3D cu scopul realizării de mini-figurine personalizate.
Alexandru Dohotaru – RVR 360 – un start-up specializat în producția de content video 360 ce combină tehnologie de ultimă generație, cu abordări noi și inovatoare pentru a crea content 360 și experiențe captivante.
]]>